Da se ne zaboravi!

Датум: 24. Decembar 2013 22:17 Категорија: Новости

Da se ne zaboravi!

ДА  СЕ  НЕ  ЗАБОРАВИ!
 
У оквиру предмета Народна традиција, који се изучава у нижим разредима основне школе, ученици IV1 одељења ОШ ''Доситеј Обрадовић''  организовали су посело.
Родитеље, госте и запослене у школи дочекали смо у народној ношњи као прави домаћини погачом, коју је умесила бака Бранка, и сољу.
Тог поподнева оживели смо традицију наших предака. Амбијент учионице вратио нас је у прошлост, јер су простор украшавали разни употребни предмети, ћилими, и платна окићена везом наших бака. Тим детаљима удахнули смо дух некадашњих времена. Док је насред учионице пуцкетала ватрица оживели смо народни обичај ''Кумачање''. Свим присутним гостима приказали смо обред у коме деца размењују пољупце, поздраве и јаје, као извор живота, кроз венац исплетен од прућа и цвећа.
Потом смо интерпретацијом неколико народних песама потсетили наше баке на некадашња, давно прошла времена. Баке су се, уз осмех, тихо дошаптавале евоцирајући успомене из њиховог детињства и младости. Светлосним ефектима приказали смо причу о Анчици, која је у народној песми чувала овчице. И таман када су гости помислили да је програм завршен развило се Ерско коло. На лицима бака Злате, Нене, Вере, Љиље и Наде видело се нескривено одушевљење. Биле су поносне на играчко умеће својих унука.
Када је програм доживео прави врхунац чај у котлићу био је спреман за послужење. Уз чај, гостима су послужене посластице које су припремиле наше маме и баке. Ученици су служили присутне разним традиционалним колачима, питама и пројом.
Било нам је лепо. Фотографије ће најверније дочарати амбијент и доживљене прелепе тренутке.
                                                                                           Учитељица
                                                                                    Босиљка Филиповић