Недеља спорта у ОШ “Доситеј Обрадовић “

Датум: 30. Maj 2019 10:12 Категорија: Новости

Већ традиционално обележена Недеља спорта у ОШ “Доситеј Обрадовић “у Белој Цркви
 
 
       Свесни проблема недовољне физичке активности, појаве гојазности и све већих телесних деформитета као и лошег држања тела код школске деце, већ неколико година заредом у ОШ “Доситеј Обрадовић” у Белој Цркви  одржава се Недеља спорта, а по препоруци ресорног министарства.
Актив учитеља наше школе, са професором физичке културе пронашао је иновативан начин да се, услед горе наведеног на различите начине промовишу здрави стилови живота, који подразумевају чешћи боравак на чистом ваздуху и физичке активности које пријају деци, а које су им потребне за правилан раст и развој. Такође, улога родитеља у том процесу је веома значајна.
Нов начин живота утиче да деца услед недостатка физичких активности имају неправилан став, лоше држање и вишак килограма. Наравно, гојазност се приписује и лошим навикама у исхрани, што поред наведених узрока ствара значајан здравствени проблем.
Као одговорна школа,  свесни смо да се лоше држање тела и мање изражени деформитети локализовани на кичменом стубу код деце школског узраста могу врло лако кориговати одређеним вежбама, и упражњавањем физичких активности у виду гимнастике, атлетике као и других спортских грана.
С тим у вези, направили смо План и програм Недеље спорта каоји је саставни део Школског плана и који је одобрен од Савета родитеља и Школског одбора. Он представља  веома значајну карику у ланцу осталих ваннаставних активности које наша школа негује као примере добре праксе.
Недеља спорта обележена је у трајању од 06.05.-10.05.2019.г. различитим и квалитетним масовним активностима.
Првог дана осмислили смо манифестацију под називом:” Вежбајмо до здравља “која је подразумевала учешће у масовном извођењу вежби обликовања за све ученике нижих разреда и запослене у школи. Прво смо упознали присутне са обележавањем Недеље спорта и њеном значају, а затим смо указали на потребу боравка на свежем ваздуху и обавезном шетању у природи.Све ово поменуто има огроман позитиван утицај на омладину, јер боравак и шетња у природи умањује симптоме хиперкинетичког поремећаја ( поремећај пажње) а чист ваздух нам изоштрава чула и помаже јачању концентрације.Наравно, после оваквих активности се лепше осећамо и одбацујемо осећај туге.
Све активности биле су прилагођене узрасту и могућностима ученика а посебно се водило рачуна да и ученици који су ослобођени практичног дела наставе физичког као и здравственог васпитања буду укључени у организацију поменутих активности.
Због лоших временских прилика активности смо морали да изводимо у школској сали, али смо свакако пренели свима важност свих облика рекреације, јер нам она подиже самопоуздање и утиче позитивно на психолошки и ментални аспект нашег ума.
 

РЕДОВНА ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ ПОБОЉШАВА ЗДРАВЉЕ И ШТИТИ ОД БОЛЕСТИ.
 
 
Други дан био је предвиђен за креативни полигон са ученицима првих разреда и њихове родитеље, са циљем да се ученици оснаже и правилно усвоје моторичке вештине. Усвојене моторичке вештине треба да омогуће ученицима њихову примену у свакодневним и специфичним животним ситуацијама.Такође се формира правилан однос према према физичком вежбању, неговању другарства и препознавању негативних облика понашања у игри.
Уз присуство великог броја деце и родитеља који су узели активно учешће у савладавању свих предвиђених препрека у оквиру постављеног полигона,а у мешовитим екипама, успели смо да остваримо у потпуности исходе које смо предвидели:
Да ученик уме да:
      -примени једноставне, двоставне општеприпремне вежбе (вежбе обликовања);
          - правилно изведе вежбе, разноврсна природна и изведена кретања;
          - разликује правилно од неправилног држања тела и правилно држи тело;
         - примењује правилну технику дисања приликом вежбања;
         - поштује правила понашања на просторима за вежбање;
        - поштује мере безбедности током вежбања;
        - одговорно се односи према објектима, справама и реквизитима у просторима за вежбање;
        - комбинује и користи усвојене моторичке вештине у игри и у свакодневном животу;
        - одржава равнотежу у различитим кретањима;
Била је то веома лепа промоција школе и учешћа родитеља у школском животу, што даје прави пример добре праксе.
 
                                 У здравом телу здрав дух!
 
Трећег дана ученици виших разреда имали су прилику да учествују на трибини под називом:
“Купајмо се безбедни”, на којој су белоцрквански спасиоци на води презентовали свој рад на нашим језерима. Била је то прилика да се наши ученици, баш на Светски Дан Црвеног Крста, упознају са радом младих спасиоца и са тим на који начин може купање на нашим језерима да буде безбедније и сигурније по њих. Такође, можда ће неко од присутних и професионално да се оријентише.
Још једна одлична сарадња са локалном самоуправом, а све у циљу развоја свести о очувању здравља и правилном односу према друштвеним вредностима.
                              
                 Да купање и пливање  буде уживање!
 
 
У наставку недеље спорта, четвртог дана, уследила је рукометна утакмице. Наиме, ученици четвртих разреда одабрали су као изабрану спортску грану рукомет, у оквиру часова физичког васпитања. Оно што су научили и увежбали у овој школској години имали су прилику да покажу својим другарима из нижих разреда, који су веома срчано навијали за њих. Обе екипе биле су састављене од ученика четрвртих разреда, њихових родитеља и старијих другара из виших разреда. Циљ ове утакмице био је да се стави акценат на поштовање правила игре, правила понашања у игри као и да се прихвати и победа и пораз на најбољи начин. Важно је учествовати.
Била је то плејада лепих акција, вештих додавања лопте, различитих контра напада...али веома фер игре, јер је то и био мото ове утакмице:
                          „ Навијај за своје а не против других
Лепа промоција   Фер плеја, како у самој игри, тако и у навијању. Осмеси на лицима и ужарени дланови навијача. Орило се читавом салом: Напред наши!Наши су и победили, у нерешеном резултату.
У петак смо сви били спремни да завршимо Недељу спорта учешћем у Кросу РТС-а и припремили смо до сада највећи број ученика који су изражили жељу и били припремљени да трче, али нас је временска непогода омела у томе.
Не одустајемо. Очекујемо да је Крос у нашој општини само пролонгиран а ми се за то време и даље припремамо и бавимо физичким активностима.
Веома смо поносни на наше ученике и њихове родитеље, а посебно на Актив учитеља наше школе. Уз изузетну сарадњу са професором физичке културе, сваке године иновирамо садржаје из области спорта и рекреације, а реализација истог је на првом месту кроз масовност и подршку, како управе школе тако и осталих запослених у школи који спремно подржавају физичке активности које јачају дух и тело!
Шаљемо поруку да је физичка активност предуслов постизања здравог тела и најбоља превенција
многих негативних појава у друштву.
                                                                                                Јасмина Туртуреа, наставница разредне наставе