Обавештење за ученике и родитеље

Датум: 29. Avgust 2020 15:20 Категорија: Новости

ОШ '' Доситеј Обрадовић''
Милетићева 6
Бела Црква
бр:службено/2020.
29.08.2020.
 
 

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ И РОДИТЕЉЕ
 
Поштовани родитељи,
У условима нестабилне епидемиолошке ситуације, а водећи се Посебним програмом основног образовања и васпитања и Стручним упутством за организацију и реализацију образовно-васпитног рада у основној школи, у школској 2020/2021. години, наша  школа је донела одлуку о начину реализације наставе у наредном периоду.
Током пандемије редовна  настава ће се реализовати у 10 учионица и у свечаној сали (мала сали) у две смене што значи, да ће свако одељење од I до VIII (односно група) имати своју, јасно обележену учионицу.

Образовно-васпитни рад у школској 2020/2021. години
 
Образовно-васпитни рад у школској 2020/2021. години планира се кроз непосредни рад у школи и организацију наставе на даљину. У складу са законом, а на основу Посебног програма школски час траје 30 минута. Ученици првог циклуса наставу похађају током преподнева (од 8.00h), а ученици другог циклуса наставу похађају током поподнева (од 13.00 h).
Начин реализације наставног процеса зависи од циклуса образовања.
За први циклус (ученике од I до IV разреда) настава се одвија кроз непосредни рад у школи за све ученике. Ученици су подељени по разредима  и прате наставу према следећем распореду сатнице.

За други циклус (ученике од V до VIII разреда) настава се одвија према моделу рада - непосредним радом у школи и кроз онлајн наставу. Препорука Министарства просвете јесте да ученици имају највише 5-6 часова и да акценат буде на предметима из којих ученици полажу завршни испит, па смо у складу са тим и организовали наставу.


  • Ученици чији су се родитељи определили да не похађају наставу у школи, обавезни су да прате наставу на даљину преко РТС-а. Такође, због комбинованог модела рада сви ученици су у обавези да буду активни на платформи Гугл учионица.
 
  • Испитивања и провере знања за све ученике организоваће се у просторијама школе у договору са предметним наставницима, а по одлуци Министарства просвете,  само кроз непосредни образовно-васпитни рад у школи, у утрвђеним терминима и уз поштовање препоручених хигијенских мера, а у складу са прописима којима се уређује оцењивање ученика у основном образовању и васпитању.
 Распоред учионица по одељењима
 
Организација уласка, боравка и изласка ученика из школе
 
  • Ученици првог, другог , трећег и четвртог разреда (прва смена) и петог, шестог, седмог и осмог разреда (друга смена) у школу улазе кроз споредни улаз (метална капија) и крећу се десном страном. По истом распореду након завршене наставе, ученици излазе из школе.
  • За сваку групу одређена је учионица у којој се остварују сви часови наставе. Распоред ће бити истакнут на вратима учионице, на огласној табли школе и на огласној табли у зборници.
  • На улазу (уз обавезно растојање од најмање 1,5 метра) пролазе кроз дезо-баријеру и дежурни наставник им дезинфикује руке, помоћни радник им мери температуру, након чега се упућују ка својим учионицама, тако што држе десну страну ходника - степеница.
  • Током боравка и кретања кроз школски простор (зграду и двориште), ученици и сви запослени носе маске које прекривају уста и нос. Маске се могу скинути током часа, док ђаци слушају предавање, али под условом да међу њима и између ђака и наставника постоје прописано растојање. Приликом сваког међусобног приближавања маске се морају ставити. Груписање ученика није дозвољено, како у просторијама школе, тако и у дворишту.
  • Ученици који имају здравствени проблем имају могућност ношења визира.
  • Током конзумирања ђачке ужине, донете од куће, ученици скидају маске. Размена хране и пића међу ученицима није дозвољена.
  • За време великог одмора ученици не смеју напуштати просторије школе и школског дворишта. По завршетку великог одмора, сви ученици користе улаз из дворишта, поштујући дистанцу, пролазе кроз дезо-баријеру и дезинфикују руке.
  • Сваки одлазак у тоалет, подразумева поштовање здравствено-хигијенских мера.
 
Поступање родитеља и комуникација са наставницима
 
  • Родитељи прате дете до улаза у школу (металне капије), само родитељи првака, у прве две радне недеље, пратиће своју децу до улаза у школску зграду (улаз из дворишта).
  • Родитељи не улазе у школу. Уколико је у питању изузетна ситуација, родитељ се обраћа дежурном наставнику. Сва комуникација између родитеља и наставника одвија се преко друштвених мрежа. Обавеза родитеља јесте да у свакој комуникацији, у школским просторијама и дворишту, има маску.
  • Обавеза родитеља је да свакодневно, пре поласка у школу, свом детету измере температуру. Уколико дете или било који члан породице показују симптоме инфекције КОВИД 19 вирусом, ученик не долази у школу, а о ситуацији обавештава одељенског старешину.
 
СРЕЋАН ПОЧЕТАК И ДОБРО ЗДРАВЉЕ СВИМ УЧЕНИЦИМА, РОДИТЕЉИМА И ЗАПОСЛЕНИМA У ШКОЛИ!