Bolji uslovi za obrazovanje 300 đaka u Beloj Crkvi uz podršku Norveške

Датум: 09. Septembar 2021 08:32 Категорија: Новости

Kraljevina Norveška preko projekta „Norveška za vas – Srbija“ podržala je obnovu fasade osnovne škole „Dositej Obradović“ u Beloj Crkvi i opremanje kabineta za informatiku sa 70.000 evra.

Predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić i zamenik ambasadora Kraljevine Norveške Geir Hakon Johansen u petak 11. juna obišli su ovu osnovnoškolsku ustanovu, na kojoj su radovi sprovedeni u okviru projekta završenog tokom prošle godine.

Zgrada osnovne škole sagrađena je 1896. godine i zaštićena je kao spomenik kulture, a imala je razne namene pre nego što je četrdesetih godina 20. veka dobila svrhu obrazovne ustanove. Radovi sprovedeni 2019. godine, obuhvatali su restauraciju vučenih venaca i fasade, kao i zamenu oluka - istakao je direktor škole Andriano Juga prilikom posete zamenika ambasadora.

 

„Uz podršku Kraljevine Norveške, uspeli smo da rekonstruišemo fasadu škole koja je deo zaštićenog gradskog jezgra, a sada nakon radova izgleda kao kada je sagrađena. Osim toga, oko 300 mališana ima bolje uslove za obrazovanje“ – rekla je predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić.

Osim radova, opremljen je i školski kabinet za informatiku novim računarima, stolovima i stolicama, čime su unapređeni uslovi za održavanje nastave. Zahvaljujući ovom projektu, poboljšani su uslovi za rad i obrazovanje oko 300 učenika i nastavnika ove škole.

„Drago mi je što podrška Kraljevine Norveške daje konkretne i opipljive rezultate, kroz projekte kao što je ovaj. Zajedno smo uspeli da stvorimo sigurnije i produktivnije okruženje za đake u Beloj Crkvi, kao i preduslove za moderno informatičko obrazovanje koje je osnova za budućnost dece“ – rekao je zamenik ambasadora Kraljevine Norveške Geir Hakon Johansen.