Podeljeno 100 sadnica za lepšu i zeleniju Belu Crkvu

Датум: 09. Mart 2022 11:06 Категорија: Новости

Akcija „Posadi svoj hlad“ danas je realizovana i u Beloj Crkvi, gde je ispred zgrade Opštinske uprave podeljeno stotinu sadnica belog jasena, sorte koja se ubraja u plemenite lišćarske vrste, a raste do 40 metara visine. Podela sadnica je realizovana u saradnji sa NVO „Zeleni razvojni centar“.
Sadnice belog jasena u svojim dvorištima posadiće belocrkvanske osnovne i srednje škole: Belocrkvanska gimnazija i ekonomska škole,  OŠ „Dositej Obradović“, OŠ „Marko Stojanović“ Vračev Gaj i OŠ „Žarko Zrenjanin“.

Predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić podržala je akciju „Posadi svoj hlad“ i istakla značaj obnavljanja drvoreda platana u Proleterskoj i Partizanskoj ulici.

„Drago mi je što su se ovoj ekološkoj akciji priključili i učenici naših osnovnih i srednjih škola i što na ovaj način razvijamo ekološku svest, pre svega kod dece i mladih. Novim sadnicama proširujemo zelene oaza i unapređujemo životnu sredinu na teritoriji opštine Bela Crkva. Javno komunalno preduzeće „Belockvanski komunalac“ u proteklom periodu sprovelo je akciju sadnje platana u Proleterskoj i Partizanskoj ulici. Ja bih iskoristila priliku da zamolim stanovnike ovih ulica da shvate značaj vraćanja drvoreda platana, koji je simbol našeg grada, u prvobitno stanje i da nam omoguće da zajedno efikasno to uradimo i u budućnosti sadnice održavaju, kako bi ova ulica dobila svoj nekadašnji izgled“ – rekla je predsednica opštine Violeta Simić.

Projekat „Posadi svoj hlad“ usaglašen je sa ciljevima definisanim u pretpristupnom Poglavlju 27, kao i u skladu sa ciljevima svetske akcije „Trillion Trees“ Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu. Projekat je takođe usaglašen sa evropskim Zelenim planom (European New Deal) u kome je čist vazduh u urbanim sredinama jedan od stubova cirkularne ekonomije i podržan je od brojnih institucija.

Sadnice su obezbeđene uz pomoć društveno odgovornih kompanija, a ovo nije samo ekološka akcija, usmerena ka borbi protiv klimatskih promena, već je i akcija koja ima zdravstvenu funkciju, jer je svako drvo jedinstveni zeleni respirator.